Bildarkiv

 

 

Grötfesten 2023

Det gångna året avslutades med traditionella grötfest för klubbmedlemmar.Cirka 35 personer infann sig och trivdes tillsammans i den mysiga verkstadsmiljön där de njöt av god gröt, skinksmörgås och fin gemenskap.

 

 

Klubbens luciatåg drog storpublik på nytt

En populär tradition har det blivit när klubben visar upp sitt luciatåg på luciadagen utmed gatorna och för boende i Österbymo för att göra ett uppehåll på torget. Där bjöd man alla på pepparkakor och värmade glögg och i tomtens säck fanns godispaket till barnen.

 

 

Arbetet med nya utställningsdelen går framåt

 

 

 

Avslutning med nostalgiskt motordunk och trimbingo

Klubben hade på söndagen säsongsavslutning för sommaröppna museet. Nostalgiskt motordunk från råolje- och tändkulemotorer ljöd medan vädertrotsande besökare passade på att testa sina färdigheter på trimbingots sex stationer. Många gillade att åka traktor från torget och så smånigom även tillbaka igen nöjda med vad de fått uppleva.

 

Vinnare i årets Traktorlotteri

 

 

Rätt svar och vinnare i söndagens arrangemang
Svar vid station ett: Bulten vägde 8,452 gram, två: Repets längd var 16,2 meter, tre: Stören var 140,5 cm
Tre vinnare:  en T-shirt eller keps som kan hämtas på Veteranmotorklubben
Lucas Udell fick ihop 17 poäng, Anders Rickardsson fick ihop 15 poäng, Rasmus Frejd fick ihop 14 poäng.
Stort grattis och tack alla ni andra som genomförde uppdragen.

 

Vårplöjning i Helgesfall

Plöjningen i Helgesfall var uppskattad av både traktorförare liksom av åskådare. Veteranmotorklubben är redan lovad att ha ett liknande evenemang i Helgesfall till hösten.

Klubbens årsmöte 17 mars 2023 på Ydre Sports bar med 38 deltagare

 

Klubbens Luciatåg lockade många åskådare

Luciatågets publik bjöds på värmande glögg och pepparkaka och tomten hade med överraskningar till de förväntansfulla barnen i sin säck när de lucia- och julsmyckade traktorerna anlände till torget under sin sedvanliga rundtur i samhället på Luciakvällen. En kväll då det även var premiär för Veines renoverade väghyvel att göra premiär i Luciatåget, om än med en delvis egen körväg på grund av den sin motsträviga styrning.

Se jungfrufärden med Veines ”Skakfyra” från 40-talet

Sedan i höstas har Veine Jonsson och hans medhjälpare hållit på att renovera hans gamla Svedalaväghyvel, en ”Skakfyra” i klubbens verkstad. Trots att den stått stilla i 40-50 år gick motorn, en Scaniafyra, igång som den var medan allt annat har krävt en hel del arbete som resulterat i ännu en vacker gammal maskin i museet.

 

Grattis alla vinnare i Traktorlotteriet

 

Carl Johan modellen till museet

Kan vara en bild av 2 personer och inomhus

Se Mats-Olof Hellbergs video från 2008 om Ove Rubensons modellbygge

 https://www.youtube.com/watch?v=GYrOBRibXgs

Modellen finns numer på klubbens museum

Läs om Lennart Holms ångbåtsprojekt på https://sscarljohan.wordpress.com/historia/

 

Populär kväll med julgröt och skinksmörgås

 

Veteranmotorklubbens populära luciatåg 

 

 

Namntävlingen avgjord

I tävlingen om namn på den nya scenen lämnades 11 förslag in. Styrelsen har bland dessa röstat fram ”YDREVETERANVERANDAN”, inlämnat av Gun-Britt Öberg från Bro, som det vinnande förslaget. Med hennes medgivande har styrelsen sedan ändrat namnet till ”VETERANVERANDAN”

 

Jubileumskväll med bl a Trio Me´Bumpa

Med 20 år sedan klubben bildades och 10 år sedan utställningshallen invigdes jubilerade Veteranmotorklubben på lördagskvällen med att nostalgibetonat underhållningsprogram. I en jämn ström rullade bilar med publik in på parkeringen. Det innebar att och ordföranden Håkan Lindgren kunde välkomna ett hundratal personer.

Med blommor avtackade han därefter Jan-Erik Johansson som suttit med i styrelsen sedan klubben bildades.  Även Mats Rydestrand Sören Gustafsson och Mats Torebring tackades med blommor för sina arbetsinsatser som resulterat i den nya scenen. 

Kvällens ackompanjatör Anders Lindqvist inledde  kvällens underhållning. Han fick sedan sällskap på scenen av Adorena Thörn som bjöd på skönsång och buktaleri. Hon avlöstes av Carl Erik Thörn som framförde några av sina slagdängor från 60-talet. Efter fikapaus var det dags för  Jan-Erik ”Bumba” Lindqvist att entra scenen och underhålla med gamla låtar inte minst från Trio Me´Bumbas storhetstid.

Dragningslista i Traktorlotteriet 2021

 

Sågning av virke till nya byggprojekt

Foto: Stig Johansson

Sågning på Ukreda av virke till planerade byggnationer.
Foto: Stig Johansson

 

Hyvling av takstickor till Rås. Foto: Stig Johansson

Mikael Karlsson och Håkan Lindgren hyvlar takstickor till Rås

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klubbens luciatåg spred uppskattat ljus i vintermörkret

Klubbens populära luciatåg samlade en hel del åskådare  runt torgmiljön och utmed färdvägen genom Österbymo på söndagskvällen. En lång rad med jul- och luciaarrangerade traktorekipage deltog och lyste upp i ett disigt vinterväder.

Vinstnummer i Traktorlotteriet 2020:

     1. Traktor till lott 422
            2. Veteranmoped lott 275
3. Cykel till lott 337
        4. Bandputs till lott 297
          5. Skottkärra till lott 204
     6 – 10 T-shirt eller keps
till lott
           355, 29, 109, 489, 37

Stort grattis till er som vann och tack alla som köpt lotter!! 

 Högsta vinsten är denna gång en Grålle från 1952, andra vinst en Husqvarnamoped från 1963, tredje vinst en ny cykel, fjärde en bandputs, femte en skottkätta och sjätte till tionde vinst en klubbkeps eller t-shirt.

Årsmöte 13 mars 2020

Historikern Kalle Bäck signerade av sina böcker i samband med att han medverkade på klubbens årsmöte på fredagskvällen. Ett 50-tal personer var på plats och lyssnade fascinerade av hans berättade om dramatiska levnadsöden.

 

 

 

Sågen i Älmekulla

Sågen i Älmekulla är nu ett minne blott sedan resterna efter klubbens rivning eldats upp. Takstolar och stomme har tagits tillvara för att användas till en ny såg på Ukreda och sågbänken är ute till försäljning.

 

 

Klubbens uppskattade luciatåg 2019

genom Österbymo

 

YM i plöjning 2019

Årets Ydremästerskap i plöjning med veterantraktorer samlade  12 deltagare som med varierande framgång kämpade för att få till tiltorna så bra som möjligt. När domarna sagt sitt  blev resultatet följande: 1) Johan Gustavsson. 2) Bengt-Olof Karlsson. 3) Dennis Rydestrand. 4) Alf Thorebring. 5) David Karlsson. 6) Mats Thorebring. 7) Edvin Sand. 8) Hugo Andersson. 9) Peter Gustavsson. 10) Håkan Lindgren. 11) Lars André. 12) Jan Karlsson.

Dragning i Traktorlotteriet

 

Många på årets välbesökta Ry-marken fanns på plats när det var dags för dragning i Veteranmotorklubben Ydres  Traktorlotteri som resulterade i följande vinnare:

1:a pris traktorn gick till  nr 430, Bo Persson, Helsingborg. 2:a pris mopeden nr 140, Joakim Kvist. 3:dje pris skottkärra  nr 495″Lasse i Lid”. 4:e pris multiverktyg nr 108, Sebastian Lagerqvist. 5:e pris  cykel nr 178 Kenneth ”Greven” Gustafsson. Övriga pris t-shirt/keps till nr 31 Jan-Anders Bergqvist, nr 312 Jan-Olov Phennsamt Jonsson, nr 497 Anette Andersson, nr 271 Hans Dalqvist, nr 151 Kennet Eklund.

Hönsbytardagen 2019

Årets Hönsbytardag lockade åter ett stort antal besökare som kom för att botanisera i utbudet av fjäderfä, smådjur, växter, olika hantverk med mera och i pauser njuta av olika förtäring och prata med vänner och bekanta.

Årsmöte 2019 i Gnottnehult

VMK Ydre hade på fredagskvällen årsmöte i Gnottnehult med ett 30-tal medlemmar närvarande. För uppskattad underhållning svarade fem elever, Elias och Alma Skillermark, Norah Fransson, Christian Eriksson och Tilda Du Rietz från Ydre kulturskola tillsammans med ledaren Svante Sigurdsson. Inledningsvis passade de på att tillsammans med övriga överraska ordförande Håkan Lindgren med gratulationssång eftersom han nyligen fyllt 75 år. Välsmakande smörgåstårta och fika avnjöts under som vanligt trevlig samvaro kring borden.

 

70-års jubilerande eldsjälen Affe uppvaktades av klubben i samband med senaste onsdagsträffen där han skålade smörgåstårtan som avnjöts tillsammans med de närvarande

Affe 70 år

Affe 70 år

 

 

Grötfesten 2018

Traditionellt avslutades året på onsdagskvällen med grötfest i verkstan för klubbens medlemmar. Håkan tackade för det gångna året och berättade att antalet besökare varit rekordmånga och att bokningarna för besök nästa år redan är i full gång.  Han tackade  särskilt Susanne med en varukorg för allt hon gör för medlemmarna.

 

 

Vinnare i Traktorlotteriet 2018

Hönsbytardagen 2018

Årets Hönsbytardag blev åter en succé . Intrycket var att 1000-tals besökare kom för att köpa fjäderfä, kaniner, växter, olika hantverk och livsmedel med mera. Däremellan kunde man låta sig underhållas både som vuxen och barn och även stilla hungern och törsten i värmen.

Ett särskilt stort tack till alla som ställde upp på olika sätt och bidrog till att  årets Hönsbytardag på nytt blev en fantastisk succé!

 

 

Årsmöte 2018

16/3 kl 18 Årsmöte i Ryzätra Rydsnäs. Kl 19 fika och kåseri av författaren, berättaren och krönikören  Gudrid Hansen, Horn på temat ”Ord och inga visor”

Traktorer med mera i museet

 

 YM i plöjning 2017

 

 

Vinnare i 2017 års traktorlotteri

 

Visning av råoljemotorer

 

Sydveds event hos klubben 10 augusti

Hönsbytardagen 2017

 

Soligt veteranrally

 

VETERANRALLY 2017

Veteranrally 1 Veteranrally 2 Veteranrally 3 Veteranrally 4 Veteranrally 5Veteranrally 6

 

 

Nytt uppställningstält på plats

I fick de ta, eldsjälarna som var med och såg till att tältduken kom på plats

I fick de ta, eldsjälarna som var med och såg till att tältduken kom på plats

Tältet

Med knep och gemensamma krafter gick det vägen

 

 

IMG_1648

Det krävdes en del funderande och diskuterande för att förstå hur det var tänkt att fästa duken

 

 

 

Men med många kluriga gubbar på plats löste det sig

Men med många kluriga gubbar på plats löste det sig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 avslutades med uppskattad julbasar och grötfest

julbasaren-2

grotfest

 

 

Rekordmånga kom till Hönsbytardagen 2016

IMG_1283

 Årets Hönsbytardag lockade rekordmånga besökare, det talades om 4 000, som snabbt fyllde samtliga parkeringar för att sedan titta och inhandla vad man var ute efter i form av fjäderfä,  smådjur, växter, hantverk med mera innan det var dags att stilla hungern med hamburgare, fika, smörgås som också hade en strykande åtgång.

Kolla Correns videoreportage under videoklipp i hemsidans meny

Kö till Hönsbytardagen

Kö till Hönsbytardagen

Kackelorkestern

Kackelorkestern

 
 
 
IMG_1272IMG_1256 IMG_1252 IMG_1267 IMG_1275 IMG_1270 IMG_1278 IMG_1276 IMG_1286IMG_1284
 
 
 

Arbetsveckan 

Planenligt ser engagerade medlemmar till att kommer nytt tak på plats under arbetsveckan

Planenligt såg engagerade medlemmar till att ett länge planerat nytt tak kom på plats under arbetsveckan

 

Arbetsveckan är avklarad med några engagerade medlemmar som bland annat såg till att ställa i ordning och städa i lokalerna lokalerna och ytterområden inför besöks- och evenemangssäsongen. Även vårbruket klarades av.

Nytt tak 2

Så fint blev det

Så fint blev det blev

 

 

 YM i plöjning 2015

14 deltagare gjorde upp om titeln som årets Ydremästare i plöjning

Alf Eriksson stod till slut som segrare

Kolla på videon under menyn ”videoklipp”

IMG_0785 IMG_0777

 

 

 

Årsmöte i Gnottnehult

DSC_0174 DSC_0160

 

16 maj Veteranrally

IMG-20150518-WA0001 IMG-20150518-WA0004 IMG-20150518-WA0000

 

Besök av Östergötlands Mercedes 124 klubb

Besök av Östergötlands Mercedes 124 klubb

Österbymo marknad 2015

Veteranmopeder ur samlingen

Veteranmopeder ur samlingen

Esbjörn säljer lotter

Esbjörn säljer lotter

Vedkapning med råoljemotor

Vedkapning med råoljemotor

Vedkapning med råoljemotor

Vedkapning med råoljemotor

Veterantraktorer ur samlingen

Veterantraktorer ur samlingen

Veterantraktorer och mopeder ur samlingen

Veterantraktorer och mopeder ur samlingen

 

 

Renoverad av Alf Eriksson, Eksjö

Renoverad av Alf Eriksson, Eksjö

Vårplöjning på Ukreda

Vårplöjning på Ukreda

Iordningställande av Volvo T21

Iordningställande av Volvo T21

Iordningställande av en John Deere

Iordningställande av en John Deere

 

Rekonstruktion av Österbymo järnvägsstationens biljett och postkontor

100_2545100_2541 100_2540 100_2531 100_2528järnväg+bord

 Årsmöte i Rydsnäs Bygdegård

Årsmöte 2016 i Rydsnäs Bygdegård

 

 

 

 

November 2014

Olstorp Hastighet 0 På Tranåsv. Start Ukreda Parkerade Olstorp

Oktober 2014

Hönsbytardag

Hönor, tuppar o kycklingar i mängder kom till Ukreda o trivdes gott och bytte ägare i solen.

kycklingar besökare Kö till korv o hamburgare Största hönan 20140614_111206 2014-06-14 10.54.02 20140614_111126 2014-06-14 10.54.02 2014-06-14 10.54.33 2014-06-14 11.10.35 2014-06-14 11.18.02 2014-06-14 10.47.30 Vita Trädgårdshandel Bagge med mys 2014-06-14 11.26.41 Snart fullt på parkeringen Hönor grå.. Hönor vita.. Tuppar o Hönor

Juni 2014

mms_img-26951562 mms_img-1883753043 mms_img855631766

Vårbruk

Dammar bara lite… men va gör lite grus i ögonen när man får leka?

Sådd Såmaskin MR Harvning6 Harvning5 Harvning3

April 2014

Årsmöte i Gnottnehult

wpid-20140314_204545.jpg

November 2013

Inbjudan till julmarknad

julmarknad2013

Årets vinnare av Ydremästerskapet i plöjning blev en ung lokal förmåga vid namn Dennis Rydestrand här med såväl vinnarpokal samt vandringspokal.

 

YM i plöjning med veterantraktorer

Dennis Rydestrand

1 Dennis Rydestrand
2 Kurt Johansson
3 Christer Torstensson
4 Anders Karlsson
4 Bertil Karlsson
6 Alf Ericsson
7 Mats Thorebring
8 Bengt-Olow Karlsson
9 Fredrik Fridlund
10 Alf Thorebring
11 Christian Sundeborn
11 Jan Karlsson
12 David Karlsson
13 Håkan Lindgren

 

Juli 2013

Det blev inte riktigt full buss den här gången men vi som var med hade mycket trevligt. Guidad tur på museet med historielektion och om stambanans väg där guiden fick lära sej varför den inte går via Österbymo. Fikade gjorde vi ute i underbart väder. När vi glott klart överallt så hoppade vi in i bussen igen o drog mot Hönsalottas restaurang i Malexander. På vägen mötte vi ett antal äldre engelska bilar med och utan tak som vädrade bort vinterdammet. I strålande sol satt vi på verandan på Hönsalottas och åtnjöt fläskfilé sås o potatis, kaffe o kaka. Mätta o belåtna skumpade vi hem igen och ser fram emot nästa resa.

bild bild (1)

April 2013

Varbruk Ukreda 20130427 025

årsmöte2013

årsmöte 2013

 

 

Februari 2013

Styrelsemöte

mms_img561783194 mms_img-847291516

November 2012

julmarknad

September 2012

IMAG0452 IMAG0450

Traktorn - en stötesten i vår förening

Traktorn – en stötesten i vår förening

 Nu har första säsongen för vårt nya fina museum kommit till ända och vilken säsong det varit. Under perioden 25 juni – 5 augusti hade vi hela 664 st betalande besökare.

Lördagen den 18:e augusti vaknar jag på morgonen riktigt sugen på att få ge min flakmoped en rejäl runda men när jag tittar ut ser jag bara hur regnet öser ner.
Till skillnad från mig, Anders och Oskar som tog traktor och husvagn, var det härligt att se så många som trotsade vädret och ändå ställde upp med allt från mopeder, motorcykel till traktorer och bilar.
Väl ute på Sunds Bruk fick vi ett uppehåll i vädret då Lars Sander gav oss en liten lektion i Ydres historia. Det bjöds på kaffe o kaka samt här påbörjades även tipsrundan.
Väl tillbaka på Ukreda avslutades dagen med korv o hamburgare, tipsrunda samt prisutdelningar.
Tack alla deltagande för en härlig dag!

Här ser vi några av det 20-tal fordon som deltog varav vinnaren av finaste ekipage – den vinröda Baggen – syns i mitten

 

 

Rydsnäs marknad 2012

Strålande sol, klarblå himmel och marknad! Kan det bli bättre?
Klubben hade ett 25-tal traktorer, bilar och mopeder uppställda och marknaden var ett välbesökt utflyktsmål för väldigt många. För 4:e året drogs vinnaren av klubbens oerhört populära traktorlotteri och vinnarlistan publiceras här. Arbetet inför nästa års lotteri är i full gång då första pris blir en David Brown.
Några få besökare på marknaden som hade ögonen med sig fick även se Kurt i Sjöstugans kära Johanna slita sig en bit ut på Östra Lägern, men kunde lugnt föras i hamn igen.

 

2011
vmkydre

Med många ideella timmar färdigställdes vårt museum 2011

Med många ideella timmar färdigställdes vårt museum 2011